Antecedents

Els integrants de l’equip de Somriures Nòmades han viscut en primera persona l’experiència de realitzar actuacions teatrals en el marc de la cooperació humanitària en llocs com: Mèxic, Equador, Catalunya, Líban i camps de refugiats sahrauís del sud d’Algèria.

Així mateix, han realitzat espectacles fora del marc de la cooperació humanitària en països com Tailàndia, Vietnam, Panamà, Guatemala, Mèxic i Espanya.

D’altra banda, han col·laborat com a voluntaris de diferents ONG’s Ceuta, Mèxic, Equador

A més a més, a nivell teòric, alguns dels components de l’equip tenen formació específica en el món de la cooperació (màsters i postgraus, tot això recollit més endavant en l’apartat de currículums). Com a conseqüència d’això, l’esquip és crític amb alguns models de cooperació i aposta per a l’intercanvi, la col·laboració i l’horitzontalitat amb els agents locals.

Justificació

A través de les experiències recollides en l’apartat anterior, hem comprovat la importància de desenvolupar una proposta lúdic-pedagògica conjuntament amb col·lectius locals, els quals sempre han valorat molt positivament les nostres activitats i ens han expressat el desig d’acollir-les de nou.

Hem constatat que:

  • La cultura és una eina per generar transformacions socials.
  • L’intercanvi d’experiències i sabers entre artistes ens enriqueix a tots.
  • La col·laboració entre artistes de diferents procedències subratlla la dignitat de la nostra activitat.
  • L’art en general, i les escèniques en particular, contribueix al benestar de les persones creant situacions en les quals s’estimula la seva imaginació, distraient, divertint, enriquint el seu univers mental. Creiem en l’art!
  • Està demostrat que el riure i la comicitat, particularment entre les poblacions més desfavorides, millora les seves condicions psicològiques.
Una petita historia de com va començar tot…

(A càrreg de Jordi Vila. Periodista i reporter de TVE-2.)

                                                A CONTRACORRENT

A en Roger Tarroja, el Toti, el vaig conèixer a primer curs de la Diplomatura d´Educació Social. El recordo un jove molt inquiet amb unes ganes boges de canviar el món. Sempre  a la recerca d´una forma de viure diferent, allunyada del que la majoria ens vol fer creure i acostuma a imposar-nos molt subtilment…

El Toti es va independitzar amb el seu primer gos, la Wolof, un rottweiler  que l´acompanyaria durant molts anys en els seus primers volos d´animador infantil.  I ja tenim el Toti, una guitarra, un equip de so, un rottweiler i… Poc després arribaria una d´aquelles furgos  hippies típiques dels 60 que tantes i tantes vegades hem vist a les pel.lícules alternatives. La va descobrir al meu barri. Va trucar i la va comprar el mateix dia, així de fàcil!!

Amb la furgo hippie el Toti i la seva troupe han portat les seves danses i cançons a gaire bé totes les places dels pobles de Catalunya i sempre han fet ballar a grans i petits.

Però a en Tarroja ja fa temps que Catalunya se li fa petita. Per això ja ha portat la seva guitarra i les seves cançons a l´Àfrica, a Europa, a l´Amèrica Llatina i fins i tot a l´Antàrtida. Per allà on ha passat ha après d´aquells qui, com ell, no tenen por del desconegut, ni de la incertesa de com serà el proper viatge. Sap que el món és més petit del que sembla i també sap, per què ho ha viscut, que després dels grans deserts vénen grans mars plens d´oportunitats. Per això ja fa anys que sap que farà la volta al món.

Però abans de fer el gran viatge havia de transformar casa seva en el seu propi Youth Hostel. I ho va fer. El Mambo Tango s´ha convertit en un dels  albergs juvenils millor valorats a Europa. Ara un camió de bombers suïs que ell mateix ha convertit en una autocaravana a prova de bombes l´espera impacient per fer realitat el seu somni.

Hi ha persones que no somien…

D´altres no ho fan per por al que somiaran…

Són pocs els qui ho afronten i ho aposten tot per les seves ilusions…

De Totis sempre n´hi ha hagut i sempre n´hi haurà. Els reconeixereu per què són rebels, van a contracorrent i us poden deixar descolocats en qualsevol moment. També són treballadors incansables i molt, molt emprenedors… I també viatgers, oberts a les noves experiències, sense pors ni convencionalismes… Però per sobre de totes les coses cadascuna d´aquestes persones estan vives, vives de veritat!

Jo en conec una, és amic meu.

Jordi Vila.

Anònim

I evidentment tenen la capacitat de convèncer-te que els somnis de cada un són possibles.

Toti sempre ha defensat que la millor escola és el viatge, i que l’aprenentatge està en l’intercanvi, així com el creixement personal en afrontar els reptes. Motivat per aquest amor al desconegut, conscient sempre del seu rumb i respectant el rumb dels altres, ha tingut la sort de conèixer a persones i col·lectius de molts països amb unes àmplies trajectòries socials, culturals i reivindicatives, que han anat sumant a aquest projecte vital, convençuts que un altre món és possible i necessari.

Escoltant sempre a tots i fent ús de la seva destacada capacitat per potenciar i sumar-se als projectes dels altres, Toti ha aconseguit fer emergir col·lectivament noves i creatives formes per transformar aquest món. I és així com, conreant nexes, inquietuds, causes, persones, projectes, i complementant-se amb les diverses experiències en el camp social i cultural, ara ha fet emergir el somni de Somriures Nòmades. Volent unir les reivindicacions de tants pobles i col·lectius.

Així, aquesta iniciativa social i cultural és el següent gran repte, un preciós repte compartit per molts.

Toti ho té clar quan defensa que el projecte no és seu, sinó un procés col·lectiu fruit del treball i compromís de nombroses persones, que s’han sumat sense egos i amb profund amor a aquesta causa.

I sense dubtar-ho, també sabem que això no hagués estat possible sense la il·lusió i perseverança que Toti sempre transmet.

I sense la passió amb què emprèn tots els seus projectes: ara doncs, de viatgers compromesos. Amb ells és fàcil somriure i sentir-nòmada en la recerca per la justícia i la dignitat humanes

Els he de advertir que tard o d’hora ens presentarà o se sumarà a alguna altra gesta, així és aquest emprenedor lliure. Tenir una persona així tan a prop convida a trencar la idea de tots aquells que pensen que els objectius i la llegenda personal es fan des del sofà.

Anònim